Mijn Texel

Bruinvissen bij Ecomare

16 februari 2012

Afgelopen maand zijn de bruinvissen José en Michael gearriveerd in Ecomare. Ze zijn vooral onder water heel goed te zien en maken via de kijkruiten vaak contact met hun bezoekers. Bruinvissen zijn intelligente zeezoogdieren van anderhalve meter lang, die veel op dolfijnen lijken. Ze zijn heel anders dan zeehonden, maar binnenkort waarschijnlijk net zo populair!

Anders dan hun naam doet vermoeden zijn bruinvissen niet bruin en ook geen vis. Ze zijn aan de bovenkant donkergrijs en aan de onderkant lichtgekleurd. Vroeger werden alle donkere kleuren bruin genoemd, vandaar hun naam. Bruinvissen behoren officieel tot de kleinste walvissen.

Bruinvissen spotten
Ze komen sinds enkele jaren weer in grote aantallen in de Noordzee voor. Ook in de Waddenzee kun je tegenwoordig bruinvissen spotten, vooral in het voorjaar en met stil weer. De Teso-veerboot is daar een prima plek voor. Omdat bruinvissen niet uit het water springen, zie je vooral hun rugvin.

José en Michael
De dieren die nu permanent bij Ecomare zijn komen wonen, zijn een vrouwtje en een mannetje. José is vorig jaar juli gestrand in Katwijk. Na een voorspoedig herstel bij Stichting SOS Dolfijn is ze weer uitgezet, maar dezelfde dag nog spoelde ze alweer aan.

Michael is opgevangen in 2009 toen hij nog maar 1 of 2 maanden oud was. Bruinvissen leren jagen van hun moeder en hebben daar minstens een half jaar voor nodig. Michael heeft dus niet voldoende moederzorg gehad om zichzelf in het wild te kunnen redden. 

Graag aandacht
Bruinvissen hebben veel verzorging nodig, veel meer dan zeehonden. Ze worden wel zes keer per dag gevoerd en hebben veel behoefte aan contact, ook met mensen.
De dierverzorgers van Ecomare hebben stage gelopen bij Stichting SOS Dolfijn en de Bruinvisbaai van het Dolfinarium. De eerste weken was er bovendien een verzorger van het Dolfinarium op Texel om de dieren en verzorgers te begeleiden. 

Ecomare wil mensen graag laten zien wat er allemaal leeft in de Wadden- en Noordzee. Met de komst van de bruinvissen kan het centrum een nog vollediger verhaal vertellen.

 Foto: Ecomare, Sytske Dijksen

Bruinvissen bij Ecomare
x Om Texel.net goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent.