Mijn Texel

Wolkersfietsroute

09 maart 2012

Fietsen in het paradijs van Jan Wolkers 

Langs favoriete plekjes en kunstwerken op Texel 

Den Burg, 8 maart- Texel ontdekken in het voetspoor van Jan Wolkers. Vanaf zaterdag 10 maart is dat mogelijk via een speciale ‘Wolkersroute’, die VVV Texel voor bezoekers van het Waddeneiland heeft uitgestippeld. Dezelfde zaterdag is ook de presentatie van het boek De Tarzan van de schapen. Jan Wolkers & Texel, van schrijver Onno Blom.  

Het Texel van Jan Wolkers

Het strand van Paal 12, waar Wolkers inspiratie opdeed voor ‘Zomerhitte’, is één van de locaties tijdens de 27 km lange Wolkers-fietsroute. Andere favoriete plekjes die worden aangedaan, zijn de veerhaven, het kerkje van Den Hoorn, de Rozendijk (waar hij woonde), de Georgische begraafplaats en de zeehondenopvang van Ecomare (in 1971 had hij een jong zeehondje gevonden dat daar liefdevol onderdak kreeg). 

Onsterfelijk mooi

De fietsroute voert langs de locaties van kunstwerken die Wolkers op het eiland maakte. Het routeboekje bevat originele foto’s van Wolkers  en een bloemrijke tekst, geschreven door Onno Blom. Via een QR-code kan ook een filmpje van de plaatsing met helikopter van Wolkers’ Thijssebeeld in Den Burg worden bekeken op de mobiel. Hoewel men op verschillende fietsknooppunten kan opstappen, vormt de veerhaven het begin- en eindpunt van de route. Op de boot van en naar Texel genoot Wolkers altijd volop van het uitzicht op ‘zijn’ eiland: ,,Het is hier zo onsterfelijk mooi.’’ 

Paradijs

Schrijver/beeldhouwer/schilder Jan Wolkers woonde van 1980 tot zijn dood in 2007 op Texel, samen met zijn vrouw Karina en de op het eiland geboren tweeling Bob en Tom (1981). Hij hield van het Waddeneiland, waar hij als kleine jongen al van droomde. Sterker nog: voor hem was Texel, met zijn prachtige natuur, het paradijs op aarde. Wolkers schreef er romans, gedichten en essays en maakte er beelden en schilderijen. In zijn laatste levensjaar maakte hij er nog de verfilming mee van zijn boek ‘Zomerhitte’. 

Fietsroute bestellen

De Jan Wolkers fietsroute is verkrijgbaar vanaf 10 maart bij VVV Texel via de webshop www.texel.net/wolkersroute of in de VVV winkel aan de Emmalaan 66 in Den Burg.

Lees meer

Wolkersfietsroute
x Om Texel.net goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent.