Mijn Texel

Expositie 'Stenen beelden op Texel'

10 mei 2012

Op 18 mei om 14.00 uur opent de Texelse sterrenkundige prof. Kees de Jager bij het kerkje in Den Hoorn de expositie Stenen beelden op Texel van kunstenaar Ton Kalle. De expositie is te zien tot en met 21 september 2012 en is vrij toegankelijk.

Uitwisseling van stenen
Ton Kalle komt al 40 jaar op Texel. Hij ziet daar steeds meer zwerfstenen. De vissers komen ze tegen in hun netten. Zo geeft de zee zijn zwerfstenen aan het eiland. Tegelijkertijd brengt Rijkswaterstaat basaltsteen naar Texel om het eiland te beschermen tegen de zee. Men geeft dus ook stenen aan de zee.

Een uitwisseling van de 2 steensoorten waarin Ton Kalle werkt. Zo kwam hij op het idee om zijn jubileumexpositie ter gelegenheid van 30 jaar beeldhouwen op Texel te houden.

De expositie bestaat uit 2 delen:

  • Sterrenbeelden
    Beelden in de vorm van een ster zijn geplaatst onderaan de torens van de Texelse kerken. ‘s Nachts is hier geen lichtvervuiling, waardoor de sterren meer opvallen. ,,En de kerktorens benadrukken het contact omhoog naar de hemel, in vele vormen'', aldus Ton Kalle.
  • Landschappelijke beelden 
    Deze beelden zijn overal in het Texelse landschap te vinden. Ze staan in contact met de omgeving door hun vorm, titel en het gevoel dat ze oproepen.

4 weken hakken op de Hoge Berg

Van 10 juni tot 10 juli is Ton Kalle aan het werk aan de Hallerweg op de Hoge Berg. Hij gaat hier gesprekken aan met de toeschouwers, die kunnen ervaren hoe een stenen beeld van zwerfstenen in elkaar wordt gezet.

De Hoge Berg heeft noordelijk Nederland gevormd. Het is een berg van zwerfstenen, kiezel en zand en vooral leem, die door gletsjers is gevormd in de IJstijd. Een stevige en compacte grond. In de stromingen van de zee is deze grond de aanzet geweest voor de contouren van de Waddenzee en de eilanden. Kortom: de vorm  van Nederland heeft veel te danken aan deze berg. 

Fietsroutes

Er zijn 2 fietsroutes uitgezet langs de 25 beelden. 
De beelden zijn voorzien van titelbordjes, die ook digitaal afgelezen kunnen worden.
Langs de routes wisselen de sterrenbeelden en landschappelijke beelden elkaar af.

De routes zijn te vinden in de flyer 'Stenen beelden op Texel', die verkrijgbaar is bij VVV Texel.

Expositie 'Stenen beelden op Texel'
x Om Texel.net goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent.