Beeld van Jan Wolkers Den Burg fotograaf Jacob van Kraaikamp VVV Texel

Het Texel van Jan Wolkers

Vandaag is het tien jaar geleden dat Texels bekendste inwoner: schrijver, beeldhouwer en schilder, Jan Wolkers, overleed in zijn huis aan de bosrand. Op deze dag promoveert de auteur Onno Blom op zijn Wolkersbiografie ‘Het litteken van de dood’. Uiteraard wordt ook op Texel uitgebreid stilgestaan bij deze bijzondere gelegenheid.

Wolkers op Texel

,,Het archief in het woonhuis op Texel is een schatkamer’’, aldus Onno Blom. ,,Het leverde intiem en persoonlijk materiaal op uit Wolkers’ hele leven. Zijn werk blijkt nog veel autobiografischer dan al werd gedacht.’’ Texel is onder andere terug te vinden in zijn verfilmde boek Zomerhitte en in de grote schilderijen die hij de laatste twintig jaar van zijn leven maakte. Omgekeerd zijn er veel plekken op het eiland die aan Wolkers herinneren, zoals zijn favoriete natuurgebied De Muy, zijn huis aan de Rozendijk en zijn kunstwerk aan de Elemert in Den Burg.

Paradijs

In zijn jeugd trok de beroemde schrijver en kunstenaar de natuur in om het drukke gezin en de harde hand van zijn vader te ontvluchten. In Wolkers’ huis op het eiland vond Blom het schetsboek waarin de jeugdige Wolkers de natuur in zijn omgeving vastlegde. ,,Als jongen vluchtte hij in de natuur, en op het eiland leefde hij omringd door de natuur. Texel was voor hem het paradijs, nergens is hij gelukkiger geweest als daar. Het is de plek waar zijn leven in harmonie is gekomen.’’

Optreden

Blom geeft voor alle Texelaars die zich nauw bij Wolkers betrokken voelen een speciale presentatie van zijn biografie. Jan Wolkers staat ook op zondag 22 oktober centraal in het optreden van Nico Arzbach en Roland Brunt, de gitarist en saxofonist van De Dijk, op Texel. Wolkerskenner Peter Smit vertelt tussen de liedjes door anekdotes en verhalen.

Jan Wolkers in De Wereld Draait Door

Woensdag 18 oktober stond de uitzending van De Wereld Draait Door in het teken van Jan Wolkers. Onder andere zijn biograaf, Onno Blom, en weduwe, Karina Wolkers, zaten aan tafel. Bekijk de uitzending hier terug

Other topics

Sign In

Do you want personal tips for your holiday? Then sign up for the newsletter